ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο «ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ –ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ». Σε απάντηση «;» αυτού ήρθε το κείμενο του Δημάρχου Ηλιούπολης με τίτλο «Η έλλειψη ψυχραιμίας και πολιτικής ταυτότητας οδηγεί σε αδιέξοδο (Μια απάντηση σε δυο «συντρόφους» της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης)».

Με το παραπάνω άρθρο καταδεικνύαμε την ανικανότητα και ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής της Ηλιούπολης, υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου, να διαχειριστεί σωστά και να επιλύσει βασικά ζητήματα της πόλης μας και ως εκ τούτου την ανάγκη απομάκρυνσής του από την διακυβέρνηση της πόλης.

Το άρθρο που είχαμε δημοσιεύσει ήταν κατ’ εξοχήν ένα πολιτικό άρθρο που καθόλου  δεν αναλωνόταν σε προσωπική επίθεση στο Δήμαρχο, όπως μας κατηγορεί. Οι όποιες κριτικές απευθύνονταν στο πρόσωπο του Δημάρχου (αυταρχισμός, αδιαφορία για τον Υμηττό κλπ) είναι κατ’ εξοχήν πολιτικές και καμία σχέση δεν έχουν με «ψέματα» και «ανήθικη στάση», που μας προσάπτει.

Όσο δε για τη φράση του ότι τα παραπάνω «δεν έχουν καμία σχέση με το ήθος και τους αγώνες της Αριστεράς» το μόνο που μπορεί να πει κανείς είναι πως ο τελευταίος που γνωρίζει για Αριστερά και αγώνες είναι ο Δήμαρχος και για τούτο οι κρίσεις του αυτές είναι τουλάχιστον ατυχέστατες.

Άλλες πολιτικές υπηρέτησε ο ίδιος σ’ όλη του τη διαδρομή, που καμία σχέση δεν είχαν με την Αριστερά.  Γνωρίζουμε προφανώς εμείς, αλλά και οι Ηλιουπολίτες, ποιοί ασκούν δημόσια βία στην πόλη. Ποιός υβρίζει ακόμη και δημοτικούς συμβούλους, στο ΔΣ Ηλιούπολης με τελευταίο «;» παράδειγμα τις ύβρεις του Δημάρχου προς τον προηγούμενο Πρόεδρο του ΔΣ και πρώην συνεργάτη του. Ως εκ τούτου άποψή μας ήταν και είναι πως η Ηλιούπολη δεν έχει και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με τις αρχαίες Κλαζομενές. Άραγε συμμερίζονται όλοι την παραπάνω άποψη;

Το να μας αποκαλεί μετά από όλα αυτά «συντρόφους» (έστω και με εισαγωγικά), θεωρούμε ότι είναι εξόχως προσβλητικό για εμάς και θα τον παρακαλούσαμε να το αποφύγει στο μέλλον.

Εμείς σε όλη μας την πολιτική διαδρομή υπερασπιστήκαμε πάντα τα οράματα, τις ιδέες και τις αρχές μας, ΜΕΣΑ ΠΑΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Ποτέ δεν ξεγελαστήκαμε, ούτε ενδώσαμε στις χρυσές σειρήνες της αλήστου μνήμη «Αλλαγής» που ρήμαξε τη χώρα και το λαό της ( μαζί με τους συνεργάτες της τους «γαλάζιους»), αλλά προτιμήσαμε τα δύσκολα σε καιρούς χαλεπούς για την Αριστερά, γιατί πάντα μας ενδιέφερε το κοινό καλό, η συλλογική πρόοδος της κοινωνίας, η ειρήνη και η ευημερία ολόκληρου του λαού και όχι των λίγων κηφήνων της πλουτοκρατίας.

Επιπλέον ποτέ δεν σκύψαμε το κεφάλι να γλύψουμε όπου χτες φτύναμε και υποστήκαμε τις συνέπειες αυτής της επιλογής, όσον αφορά τον επαγγελματικό και οικονομικό πεδίο της ζωής μας. Επίσης το άθλημα της κυβίστησης προφανώς και μας είναι άγνωστο, πόσο μάλλον η τεχνική της οσφυοκαμψίας. Είναι γεγονός πως πάντα υπήρχαν επιπλέοντες «φελλοί» που βέβαια εισέπρατταν τα λύτρα της μεταστροφής τους και όχι μόνο με οικονομικούς όρους.

Αυτά και ελπίζουμε να μη χρειαστεί συνέχεια στο θέμα τούτο.

Όσον αφορά τώρα τα προβλήματα της Ηλιούπολης που επισημάναμε με το άρθρο μας;

Δημόσια περιουσία

Είχαμε ισχυριστεί ότι η επίλυση του θέματος αποκλειστικά μέσω της νομικής οδού, με αποκλεισμό του λαϊκού παράγοντα ήταν λαθεμένη επιλογή γιατί και θα απαιτούνταν πολύ περισσότερος χρόνος για τη δικαίωση της υπόθεσης υπέρ του λαού και εις βάρος των καταπατητών και αβέβαιο το αποτέλεσμα θα ήταν.

Μετά από οκτώ χρόνια δημαρχίας ο κ. Βαλασόπουλος περιχαρής μας κάνει γνωστή «την αποδοχή αναίρεσης στα ποινικά ενάντια στους καταπατητές». Αυτό κατά πόσο σημαίνει ότι έχει εξασφαλιστεί η τελική νίκη το αφήνουμε στον καθένα να το κρίνει.

Φοβόμαστε ότι θα τελειώσει η θητεία του με μόνη επιτυχία του το ότι δεν έγινε η εκκλησία των Κοπτών στον Αγ. Κωνσταντίνο και παρέμεινε το οικόπεδο στο Δημόσιο αποσιωπώντας βέβαια τη καθοριστική παρέμβαση της δημοτικής παράταξης ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ, Ανθρώπινή Πόλη και του επικεφαλής της Χρήστου Κοκοτίνη.

Υμηττός

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ κ. Βασίλης Βαλασόπουλος , απαριθμεί τις πάμπολες ενέργειες του ΣΠΑΥ για την προστασία και ανάδειξη του Υμηττού. Αυτά, όμως ας τα πει στον εαυτό του, ο οποίος προσέφυγε στο ΣτΕ, μαζί με επτά  ακόμα συναδέλφους του, δήμων πέριξ του βουνού, προκειμένου να καταπέσει το ισχύον από το 2011 Προεδρικό Διάταγμα προστασίας, σύμφωνα με το οποίο επεκτεινόταν η ζώνη Α (απολύτου προστασίας του δασικού χαρακτήρα), πολύ περισσότερο από το προηγούμενο Π.Δ. για τον Υμηττό και έτσι καθιστούσε παράνομες διάφορες χρήσεις που είχαν αναπτυχθεί (εκπαιδευτήρια, αθλητικούς χώρους, αυθαίρετα, σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων κλπ).

Ο κ. Βαλασόπουλος αλήθεια, με αυτή του την ενέργεια που σαφώς αντιστρατεύεται τον Υμηττό, μπορεί να μας εξηγήσει ποιους θέλει να προστατέψει;

Περιμένουμε με ανυπομονησία την απάντησή του.

Απομάκρυνση της Λεωφόρου Κατεχάκη

Στο σημείο τούτο ο Δήμαρχος, προφανώς έχοντας την ανάγκη απολογισμού των απόψεων και πεπραγμένων του σε μια κρίση ειλικρίνειας, παραδέχεται ποια ήταν η άποψή του για τη Λεωφόρο, ποια ήταν η εγκληματική πολιτική του για τον Υμηττό και την Λ. Κατεχάκη. Ευτυχώς Δήμαρχε που τότε το όνειρό σας δεν έγινε πραγματικότητα (Δει δη χρημάτων). Αλλά σήμερα αλλάξατε ως εκ τούτου άποψη. Αύριο βλέπουμε!!!

ΚΥΤ

Να υποθέσουμε ότι είναι φήμες πως κάποια στιγμή συμπαραταχτήκατε με την άποψη της ΔΕΗ για υπογειοποίηση του ΚΥΤ, αφού αυτό είχατε αρχικά προτείνει σε συνέντευξή σας στις  15-3-14; Επίσης να υποθέσουμε πως δεν το εννοούσατε, όταν το αναφέρατε ρητά σε παρέμβασή σας στο ΔΣ της πόλης; Τότε μήπως λέγατε ψέματα;

Εσείς αναφέρετε ότι κάνατε κάποιες παρεμβάσεις προς τη ΔΕΗ κλπ, αντί να πάτε στο γραφείο του υπουργού ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ) και να απαιτήσετε να εφαρμοστεί ο νόμος που κρίνει παράνομες τις παραπάνω εγκαταστάσεις. Όμως και σήμερα δεν είναι αργά. Ας αποφασίσετε να το κάνετε και το κίνημα κατοίκων ενάντια στο ΚΥΤ, θα σας στηρίξει.

Πικροδάφνη

Εδώ με τα επιχειρήματά του ο Δήμαρχος κυριολεκτικά μας αποστόμωσε! Παραθέτοντας το φοβερό επιχείρημα «άραγε ποιος είναι Κυβέρνηση σήμερα;»

Δεν του είπε κάποιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης εναντιώθηκε δημόσια στο έργο των αγωγών Σ2 και Σ3 και πήρε μέρος στις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια σ’ αυτό, αφού αν υλοποιηθεί έτσι η αντιπλημμυρική θωράκιση της Ηλιούπολης, σύμφωνα με έγκυρες επιστημονικές μελέτες, σε περίπτωση μεγάλης νεροποντής θα δημιουργηθούν πλημμυρικά φαινόμενα στους δήμους κάτω από την Λ. Βουλιαγμένης ( Δ. Αγ.Δημητρίου. Δ. Αλίμου, Δ. Παλ.Φαλήρου);

Εμείς δεν εμφορούμαστε από την σκέψη «να πάρουμε τα σκουπίδια από την αυλή μας και να τα πετάξουμε στην αυλή του γείτονα». Όταν ο ίδιος μάλιστα απειλούσε στοχοποιώντας κινηματικούς συμπολίτες μας, πως θα τους «δείξει» στους Ηλιουπολίτες για να μάθουν ποιοι είναι αντίθετοι με το συμφέρον (υποτίθεται) της Ηλιούπολης. Όσο δε το ότι παραδέχεται πως ο ίδιος είναι αντίθετος στην κατασκευή 15 γεφυρών και προτείνει να κατασκευαστούν 3, για διευκόλυνση των κατοίκων , τον προτρέπουμε να κάνει μια βόλτα κατά μήκος του ρέματος, για να μας εξηγήσει αν χωρούν τρεις γεφύρι σε μια τόσο μικρή απόσταση και τι κόστος για το περιβάλλον θα έχει ένα τέτοιο έργο, με τη κοπή πάρα πολλών δέντρων και θάμνων και την οριστική αλλοίωση ενός πραγματικά πανέμορφου τοπίου.

Χαλικάκι

Μετά από οκτώ χρόνια Δήμαρχος το μόνο που μας λέει είναι ότι η μελέτη του έχει εκπονηθεί και εντάχθηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Προσοχή Δήμαρχε παρακουράστηκες!

Άλσος Κιντή

Εδώ το θράσος ξεπερνάει κάθε όριο. Κουβέντα για τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής, να ιδιωτικοποιήσει πλήρως το χώρο διενεργώντας δύο  διαγωνισμούς που με παρέμβαση του κινήματος των κατοίκων απέβησαν άκαρποι. Τώρα το ότι η παρέμβαση συλλογικοτήτων στο Άλσος προκάλεσε «καταστροφή, ληστείες, ανευθυνότητα και εγκατάλειψη», μάλλον σε γκροτέσκο ή προβοκάτσια  μας παραπέμπει.

Φυσικά δε μπορεί να αποκρύψει το γεγονός ότι το αναψυκτήριο το διαχειρίζεται ιδιώτης, έναντι πινακίου φακής σαν τίμημα.

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Είναι ή δεν είναι αλήθεια (όπως ισχυριζόμαστε στο πρώτο άρθρο μας) ότι αποψιλώθηκε το πυκνό και ψηλό πράσινο που υπήρχε και φυτεύτηκαν μικρά δένδρα τα οποία για να μεγαλώσουν θέλουν πολλά χρόνια ;

Όποιος είναι παλιός Ηλιουπολίτης θα θυμάται τη σκιά που παρείχαν τα παλιά δένδρα και την ομορφιά της πλατείας, τότε που ήταν κυψέλη συνάντησης των κατοίκων και είχε έντονη ζωή αντί της νέκρας (μέσα στην πλατεία) σήμερα.

Όσο δε για τα τραπεζοκαθίσματα η κριτική μας είναι ότι αφαίρεσε χώρο από την πλατεία για να την παραχωρήσει για επιπλέον εμπορική εκμετάλλευση και δεν περιορίστηκε σε αυτά που υπήρχαν από παλιά. Αλλά βέβαια χρειάζονται κάποιες ψήφοι.

Αστικό πράσινο

Αν είχε ακολουθήσει την προτροπή της δημοτικής παράταξης «ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙΣ, Ανθρώπινη Πόλη» για τη δημιουργία ενός δικτύου πράσινων διαδρομών που θα συνέδεαν τους βασικούς κοινόχρηστους χώρους της Ηλιούπολης και θα έδιναν την δυνατότητα κίνησης στον πεζό και στον ποδηλάτη να κινηθεί μέσα σε ένα περιβάλλον πράσινο και βιοκλιματικό (με πέργκολες, αναρριχητικά φυτά, λουλούδια, φωτοβολταϊκά, κρήνες, συντριβάνια κλπ ) το αποτέλεσμα ως προς το αστικό πράσινο θα ήταν πολύ καλύτερο.

Πάντα όμως υπάρχει χρόνος για ουσιαστικά έργα και όχι έργα βιτρίνας.

Αποκομιδή απορριμμάτων

Ο Δήμαρχος διανύει τον όγδοο χρόνο του.

Η Ηλιούπολη πολύ απέχει από το να είναι μια πόλη καθαρή. Μια απλή βόλτα στους δρόμους της πόλης, μπορεί και να πείσει οποιονδήποτε για αυτό. Το σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων  κατά τον Δήμαρχο, στηρίζεται στην πλήρη ανακύκλωση. Και οι πράσινοι κάδοι των σύμμικτων απορριμμάτων τι είναι;

Τί απορρίμματα περιέχουν και πού οδηγούνται; Μήπως σε παράνομο σταθμό μεταφόρτωσης που λειτουργεί εντός της ζώνης Α του Υμηττού και από εκεί στη χωματερή της Φυλής;

Και αν η δημοτική αρχή του κ. Βαλασόπουλου, ασθμαίνοντας και βαρυγκομώντας, υιοθετούσε το σχέδιο για πλήρη ανακύκλωση των απορριμμάτων σε ειδικούς κάδους, διαλογή στην πηγή, επαναχρησιμοποίηση, κομποστοποίηση και διοχέτευση των υπολειμμάτων σε κοινό (ίσως) σταθμό μεταφόρτωσης με άλλους δήμους γίνει πραγματικότητα, εμείς θα το στηρίξουμε. Ας μας πει ο Δήμαρχος αν υιοθετεί αυτή την προοπτική. Και εάν την υιοθετεί τι τον εμπόδιζε να το κάνει τόσα χρόνια, τη στιγμή που υπήρχαν οι ανάλογες προτροπές από κινήματα κατοίκων και δημοτικές παρατάξεις (ΗΛΙΟΥ-ΠΟΛΙ Σ, Ανθρώπινη Πόλη );

Λαϊκή συμμετοχή

Εδώ ο Δήμαρχος στερείται επιχειρημάτων εντελώς και προτιμά την αφωνία.

Και σωστά, γιατί τα έργα και ημέρες του καθ’ όλη τη δημαρχιακή του θητεία, είναι γνωστό ότι εμφορούνται από το φόβο για την παρέμβαση (αυτόνομη και ανεξάρτητη) του Λαϊκού κινήματος, για τη συγκεντρωτικότητα και την αυταρχικότητά του.

Θα μπορούσαμε να του υπενθυμίσουμε πολλά για τον Συμμετοχικό Προϋπολογισμό, που δίνει την δυνατότητα στους κατοίκους να παίρνουν μέρος στα κέντα λήψης των αποφάσεων, για τα τοπικά δημοψηφίσματα, το αποτέλεσμα των οποίων θα ήταν δεσμευτικό για τη δημοτική αρχή, για λαϊκές επιτροπές βάσης κλπ, αλλά πιστεύουμε ότι άδικος ο κόπος.

Ο Δήμαρχος κινδυνεύει, είτε να μη καταλάβει τίποτα, είτε να βγάλει «σπυριά» με τέτοιες προτάσεις. Η μόνη του επαναλαμβανόμενη επωδός αφορά την «έξυπνη ηλεκτρονική πόλη». Ο λαϊκός παράγοντας γι’ αυτόν απλά δεν υπάρχει.

Όσο δε για το γεγονός ότι η παρουσία του καθαγιάστηκε με την υπερψήφισή του σε δύο ( 2 ) συνεχόμενες εκλογές, να του θυμίσουμε ότι κυβερνάει όχι με τη θέληση του λαού της Ηλιούπολης, αλλά χάρη στο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα του παρελθόντος ( υπό αναίρεση από την σημερινή κυβέρνηση ), που επέτρεπε στην μειοψηφία του 1/3 των ψήφων (τόσο πήρε την πρώτη Κυριακή) να έχει πλειοψηφία 3/5 στο Δημοτικό Συμβούλιο. Και εν πάσει περιπτώσει οι εκλογές όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν είναι και η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ. Άλλωστε «Γουλιμήδες» τούτος ο τόπος πάντα διέθετε.

Είναι γνωστό πως κάποια στιγμή η κάθε εξουσία τελειώνει και  ίσως έχει έρθει η ώρα να σκεφτεί ο κ. Δήμαρχος και τη δική του θέση στο άμεσο μέλλον. Άλλωστε μπορεί να χαρακτηρίζει διάφορα κόμματα ως γκρουπούσκουλα της Κεντροαριστεράς, αλλά δεν πρέπει να του διαφεύγει της προσοχής πως το τελευταίο μεταμοντέρνο γκρουπούσκουλο είναι το ΠΑΣΟΚ, ή τέλος πάντων το «Κέντρο» που ονειρεύεται.

Είναι γεγονός πως όταν κάποιος δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί πολιτικά εφευρίσκει διάφορους τρόπους εντυπώσεων, έτσι ώστε να παρουσιάζει την ανικανότητά του σαν επιτυχία και να κερδίζει το ακροατήριο. Αν κάτι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε είναι η επικοινωνιακή πολιτική που ασκεί με την οποία αντιστρέφει την πραγματικότητα.

Τέλος δε στην προτροπή του Δημάρχου να συμμετάσχουμε σε κοινή προοπτική με αυτόν και την παράταξή του, για μια προοδευτική αριστερή διακυβέρνηση του δήμου, την οποία άλλωστε έχουμε γνωρίσει εδώ και δύο χρόνια  (αλήθεια γιατί 2 και όχι 8), το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι ο κ. Βαλασόπουλος και η παράταξή του έχουν τόση συγγένεια με την Αριστερά, όσο ο Διάβολος με το λιβάνι.

Και κάτι τελευταίο για να μη μείνει αναπάντητη και τούτη η πρόκληση του Δημάρχου: Για μας κοινωνική πολιτική σίγουρα δεν είναι η ελεημοσύνη και μάλιστα για ψηφοθηρικούς λόγους. Αλλά ως προς τούτο ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε.

Λάμπης Σωτηρόπουλος
Γιάννης Παπαδάτος
Μέλη ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.