ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Οι νέες προκλήσεις για την Ανάπτυξη, την Αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία ήταν το θέμα της ανοικτής πολιτικής εκδήλωσης της ΟΜ ΣΥΡΙΖΑ Ηλιούπολης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, 5 Απριλίου, στο κατάμεστο Θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, με ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή φίλων και μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να διατυπώσουν ερωτήσεις και να τοποθετηθούν στη συζήτηση που ακολούθησε. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας (Αργολίδας), Αννέτα Καββαδία (Β’ Αθήνας), Θεόδωρος Καραγιαννίδης (Δράμας) και Αντώνης Μπαλωμενάκης (Xανίων). Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης, ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Δύναμη Ζωής» Πάνος Πατσαβός, ο επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Ηλιού-Πόλις Ανθρώπινη Πόλη» Χρήστος Κοκοτίνης μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της Κίνησης Δημήτρη Καλαντίδη, Δημήτρη Ασβεστά, Φώτη Χρυσουλάκη, Γιώργο Αντύπα, Αγγελική Δουβή, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Κώστας Σεφτελής, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης, κ.α.

Ο Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του τόνισε ότι «θα είναι το μεγαλύτερο λάθος για το δικό μας χώρο, για την αριστερά, το να συμβιβαστεί με την ιδέα της πατρότητας των μνημονιακών πολιτικών. Δεν το κάναμε μέχρι τώρα, δεν θα το κάνουμε κι από εδώ και μπρος». Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής, «αναζητούμε και την παραμικρή χαραμάδα για να μπορέσουμε να πάρουμε μέτρα που θα βελτιώνουν τη ζωή του κόσμου, θα διασώζουν κατακτήσεις, αλλά θα αφήνουν ανοικτή την προοπτική απεμπλοκής από αυτές τις αντικοινωνικές πολιτικές. Και είναι, οι μνημονιακές πολιτικές, αντικοινωνικές».

Έμφαση έδωσε ο ομιλητής στο ζήτημα της ανάπτυξης, αναφέροντας ότι είναι ο καταλύτης προκειμένου οι υφιστάμενες θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης να εξελιχθούν και να σηματοδοτήσουν την βελτίωση της καθημερινότητας σε διαρκή βάση, με δραστική μείωση της ανεργίας, με αύξηση της πλήρους εργασίας, με ενίσχυση των δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην υπό εξέλιξη διαπραγμάτευση, τόνισε ότι «η δεύτερη αξιολόγηση είχε όλες τις προϋποθέσεις να κλείσει τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους. Και πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα από το γεγονός ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται απέναντί μας, αν και όχι ενιαίες, όπως το 2015, δείχνουν να μη σέβονται τελικά την ίδια την υπογραφή τους, την ίδια τη συμφωνία, είναι κι αυτό ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε τη Νέα Δημοκρατία για τις «εγκληματικές ευθύνες της» - όπως είπε χαρακτηριστικά – γιατί, αν και ψήφισε την συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, ζητά τώρα να γίνουν αποδεκτά ό,τι λέει το ΔΝΤ και ο Σόιμπλε κι ακόμη περισσότερα, τουλάχιστον στα ζητήματα που αποκαλύπτεται, καθώς υπάρχουν και εκείνα για τα οποία δεν παίρνει θέση. Κι είναι αυτά ακριβώς, που προσπαθεί να κρύψει η Νέα Δημοκρατία, φωνάζοντας διαρκώς για εκλογές, κατέληξε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι «τον Σεπτέμβριο του 2015 διαπιστώναμε ότι η συμφωνία αφήνει ένα πεδίο ανοικτό για εμάς, να κατοχυρώσουμε το Δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και να διασώσουμε τα δίκτυα. Ως προς το δεύτερο πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι ως κυβέρνηση. Ότι μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε αυτό το σχέδιο επιτυχώς, να πείσουμε τους δανειστές ότι είναι ρεαλιστικό και να το εφαρμόσουμε. Ο ΑΔΜΗΕ, σώθηκε. Και σώθηκε τουλάχιστον για τον επόμενο μισό αιώνα. Είναι κάτι που πιστώνεται σ’ αυτή εδώ την κυβέρνηση και δείχνει τη δυνατότητα, όταν πηγαίνεις μαχητικά, με αυτοπεποίθηση, με εναλλακτικές προτάσεις, να μπορείς να βάζεις το δικό σου αποτύπωμα ακόμη και σε ένα σχέδιο το οποίο ανήκει στον άλλον». Ο ομιλητής ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είχε τεθεί στο παρελθόν από τους δανειστές η εκποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για να προσθέσει ότι είναι επικίνδυνη η λογική της ΝΔ που προωθεί την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και μάλιστα στη βάση της χρηματιστηριακής αξίας της που είναι χαμηλή, ενώ απαιτεί και την πώληση μεγαλύτερου μεριδίου του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος έχει αποσχιστεί από τη ΔΕΗ.

Καταλήγοντας, ο Πάνος Σκουρλέτης επεσήμανε ότι «δεν θα βολευτούμε ποτέ μέσα στους στενούς ορίζοντες του σημερινού πολιτικούς συστήματος, ούτε θα αρκεστούμε σε μια μίζερη διαχείριση μιας μνημονιακής πολιτικής. Θα είμαστε και θα παραμείνουμε πάντοτε η αριστερά της εποχής μας».

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.