ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

O νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ηλιούπολης έδωσε το "παρών" στις 24 Νοεμβρίου 2023 στο 5ο συνέδριο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού "Γίνε Άνθρωπος" που έλαβε χώρα στην αίθουσα "Μίκης Θεοδωράκης" του Δήμου Ηλιούπολης με τίτλο "Ξέρεις το όνομα της, όχι την ιστορία της!".

Κατά την ομιλία του μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μία περίπτωση μιας οικογένειας της πόλης μας, την Ερατώ που στις 24 Μαΐου του 2019, ο εν διαστάσει σύζυγος της εισέβαλε στο σπίτι της και την πυροβόλησε με την καραμπίνα, ενώ η δίχρονη τότε κόρη τους κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.

Από το βήμα, ο Στάθης Ψυρρόπουλος ανακοίνωσε τη δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις πρώτες 100 ημέρες της διοίκησης του.

Το όνομα της τηλεφωνικής γραμμής θα φέρει το όνομα "Για την Ερατώ" για να τιμηθεί η μνήμη της κοπέλας και η οικογένεια που στηρίζει την κόρη της που μεγαλώνει με τη γιαγιά της.

Αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την προστασία της Γυναίκας που είχε εξαγγείλει προεκλογικά και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα της αυριανής διοίκησης του Δήμου και δήλωσε ότι θα βρίσκεται δίπλα στα θύματα και τις οικογένειες του με λήψη σημαντικών μέτρων για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών που ολοένα και αυξάνονται στη χώρα μας.

Ακολουθεί αναλυτικά η ομιλία του νεοεκλεγέντα Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Στάθη Ψυρρόπουλου:

Καλησπέρα σε όλους.

Είναι πολύ σημαντικό που δίνουμε σήμερα το ισχυρό «παρών» σας σε μία σημαντική εκδήλωση του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Γίνε Άνθρωπος». Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο μπράβο για τις τόσο σημαντικές δράσεις της οργάνωσης και να αναφερθώ προσωπικά στο ζήτημα, αλλά και ως νεοκλεγμένος δήμαρχος Ηλιούπολης.

Λυπάμαι πολύ πραγματικά για τις δραματικές ανθρώπινες ιστορίες που κρύβονται ανάμεσά μας.

Με την σημερινή παρουσία μας εδώ, είναι σημαντικό να στείλουμε γύρω μας, δίπλα μας, το μήνυμα «να γίνουν κάποιοι άνθρωποι», ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Γίνε Άνθρωπος» και να δούμε τα πραγματικά αίτια της βίας κατά των γυναικών που ως φαινόμενο γίνεται ολοένα και εντονότερο στις μέρες μας.

Και αυτό για να γίνει θα πρέπει να ξαναζωντανέψουν οι γειτονιές και να έρθουμε πιο κοντά ως άνθρωποι.

Πολλές φορές ακούμε δίπλα μας φωνές, βλέπουμε το πρόβλημα, προβλέπουμε ότι κάτι θα συμβεί, αλλά αυτό που σκεφτόμαστε είναι ότι εάν επέμβουμε θα μπλέξουμε. Τι έχουμε πάθει άραγε;
Χαρακτηριστικές φράσεις όπως «μην ανακατεύεσαι», «τι δουλειά έχεις εσύ», «άσε μη βρω κανένα μπελά», πρέπει να εξαλειφθούν με την ανθρώπινη παρουσία μας. Η ζωή μας δεν είναι κλεισμένη μέσα στους τοίχους του διαμερίσματος μας, αλλά είναι και έξω από αυτήν.

Τι κόσμο παραδίδουμε στα παιδιά που ανήκουν στις επόμενες γενιές; Ο κόσμος που έχουμε να παραδώσουμε είναι ένας ψηφιακός κόσμος; Πόσο επικοινωνούμε με τα παιδιά για να τους μιλήσουμε για την ουσία των ανθρωπίνων σχέσεων;

Τι συμβαίνει στους κόλπους των οικογενειών; Τι συμβαίνει στα σχολεία και ποιος είναι ο ρόλος των δασκάλων;

Πρέπει δηλαδή να φθάσουμε σε εγκλήματα για να εμφανιστούμε στα κανάλια και να πούμε ότι ξέραμε, ότι ακούγαμε, ότι κάτι είχαμε υποψιαστεί;

Θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε μία περίπτωση μιας οικογένειας της πόλης μας που μου είχε γνωστοποιηθεί από την υποψήφια του συνδυασμού μας Τομαζίνα Δαβίου και την ανάδειξη του θέματος από την ομάδα Ηλιουπολίτισσες.

Πρόκειται για την Ερατώ που στις 24 Μαΐου του 2019, ο εν διαστάσει σύζυγος της εισέβαλε στο σπίτι της και την πυροβόλησε με την καραμπίνα, ενώ η δίχρονη τότε κόρη τους κοιμόταν στο διπλανό δωμάτιο.

Και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στη μάνα της Ερατούς, την κυρία Ελένη και γιαγιά του κοριτσιού που μεγαλώνει χωρίς τη μανούλα της, γιατί απ’ ότι γνωρίζω το κοριτσάκι αυτό μεγαλώνει με αγάπη και είναι ένα παιδί χαμογελαστό και χαρούμενο χάρη στη μεγάλη αγάπη που της δίνετε.

Και θα ήθελα να πω στην κυρία Ελένη ότι ανεξάρτητα εάν θα είμαστε διοίκηση του Δήμου ή όχι, θα είμαστε δίπλα σας για να διασφαλιστεί με όποιον τρόπο μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα ότι τα ισόβια θα είναι πραγματικά ισόβια, όπως και ο χαμός του παιδιού σας!

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μιλήσουμε γι’ αυτή την ιστορία, να γνωστοποιήσουμε παραδείγματα της χειρότερης κακοποίησης που έχει οδηγηθεί στον θάνατο για να κάνουμε την πολιτεία να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να ασχοληθεί σημαντικά με το ζήτημα.

Στο πρόγραμμά μας υπάρχει η πρόβλεψη για δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις πρώτες 100 ημέρες της διοίκησης μας.

Εμείς δεν θα ξεχάσουμε την Ερατώ και δεν θα θέλαμε ούτε οι δημότες της πόλης.

Γι’ αυτό έχω ήδη αποφασίσει την τηλεφωνική αυτή γραμμή να την ονομάσουμε γραμμή «Για την Ερατώ».

Θα βρισκόμαστε δίπλα στις γυναίκες και γι’ αυτό για πρώτη φορά σε συνδυασμό της πόλης βρίσκονται 9 γυναίκες εκλεγμένες στη διοίκηση του Δήμου.

Στο πρόγραμμά μας υπάρχουν αναλυτικά μέτρα για την προστασία της γυναίκας και να είστε σίγουροι ότι θα υλοποιηθούν όλα ένα προς ένα.

Ξεκινάμε από την γραμμή «Ερατώ» και μία ψηφιακή υποδομή παράλληλα μέσα από την οποία θα μπορεί η κακοποιημένη γυναίκα να στέλνει το μήνυμά της με ασφάλεια, τηρώντας πάντα την εχεμύθεια και προστασία που χρειάζονται για να ειδοποιηθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες.

Σας ευχαριστώ πολύ!

Ο Πρόεδρος                                 Η Γραμματέας
Στάθης Ψυρρόπουλος              Έλενα Καπίρη

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.