ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κειμενο

Τέλος στο ασφαλιστικό όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα βάζει το νέο νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Λοβέρδος και το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες αλλαγές ανά διετία μετά το 2011 στη βάση αναλογιστικών μελετών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ως νέο γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης προβλέπεται το 65ο ή το 60ό αλλά με 40 χρόνια εργασίας και ασφάλισης, καταργώντας οριστικά την 35ετία ή 37ετία που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από τις νέες ρυθμίσεις εξαιρούνται μόνο οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983 στις ΔΕΚΟ, τις Τράπεζες, τα ταμεία του Τύπου κλπ όπου ισχύει η 35ετία χωρίς όριο ή 37ετία στο 58ο έτος.

Στα 40 χρόνια εργασίας αναγνωρίζονται και τα «πλασματικά χρόνια», έως επτά έτη (χρόνος ανεργίας, σπουδών, ασθένειας, κύησης - λοχείας κλπ).

Οριστικές αλλαγές επέρχονται και στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων. Η βασική σύνταξη, την οποία χρηματοδοτεί και εγγυάται το δημόσιο, ορίζεται πλέον στα 360 ευρώ. Ως προς τις υπόλοιπες συντάξιμες αποδοχές ορίζεται τελικά ποσοστό αναπλήρωσης 64% ενώ σ' αυτές προστίθεται η επικουρική σύνταξη. Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου, το σύστημα αυτό οδηγεί σε αύξηση των συντάξεων στις συντάξιμες αποδοχές έως τα 1500 ευρώ, ενώ για τις μεγαλύτερες συντάξεις προκύπτουν μειώσεις που μεσοσταθμικά για το σύνολο του συστήματος υπολογίζονται στο 7%.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μία οδηγία που ορίζεται από το μνημόνιο. Σύμφωνα με τον Ανδρέα Λοβέρδο θα υπάρξει αντικατάσταση της 13ης και 14ης σύνταξης με το επίδομα των 400 ευρώ για τα Χριστούγεννα και 200 ευρώ για το Πάσχα και 200 ευρώ για το καλοκαίρι.

Οι κ.κ Λοβέρδος και Κουτρουμάνης διευκρίνισαν ότι: Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται στον ασφαλισμένο κατά τη συνταξιοδότησή του και όχι κατ' ανάγκη στα 65. Η βασική σύνταξη θα καταβάλλεται ολόκληρη σε όλους τους δικαιούχους, δεν θα έχει δηλαδή εισοδηματικά κριτήρια. Δεν καταργείται η σύνταξη χηρείας και η σύνταξη στις άγαμες θυγατέρες.

Ως προς τη συνταξιοδότηση μητέρων με ανήλικα παιδιά καθορίζεται: από 1/1/2011 στο 52ο έτος, από 1/1/2012 στο 55ο έτος και από 1/1/2013 στο 65ο έτος. Μητέρες με ανήλικα παιδιά δικαιούνται μειωμένη σύνταξη από 1/1/2011 με τη συμπλήρωση του 50ού έτους από 1/1/2012 στο 53ο έτος και από 1/1/2013 στο 60ό έτος.

Οι νεοπροσλαμβανόμενοι στο δημόσιο εντάσσονται στο ΙΚΑ από το 2011.

Θεσμοθετείται το ενιαίο σύστημα παροχών υγείας, στο οποίο εντάσσονται όλες οι μονάδες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων και σταδιακά ενοποιούνται οι κανόνες και οι παροχές που αφορούν την περίθαλψη.

Επιπλέον ορίζεται η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (νέος ΛΑΦΚΑ) της τάξης 3% από τα 1400 ευρώ που αυξάνεται κλιμακωτά ως 10% στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 3.500 ευρώ. Το νομοσχέδιο ορίζει ακόμη ενιαίο σύστημα ελέγχου των συντάξεων και οι συναλλαγές των ταμείων μέσω των τραπεζών.

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται να τεθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση την μεθεπόμενη Τρίτη.

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και τις διατάξεις για τις αλλαγές στα εργασιακά. Από το ασφαλιστικό εξαιρέθηκαν οι διατάξεις για το θεσμό μεσολάβησης και διαιτησίας, με την κυβέρνηση να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνήσουν για τα θέματα αυτά, να εντάξει τη συμφωνία τους σε επόμενο σχέδιο νόμου, αν αυτή είναι συμβατή με το μνημόνιο.

Οι αλλαγές αφορούν στον στο ότι ο θεσμός της διαιτησίας διατηρείται αλλά σε αυτόν μπορεί ένας εκ των κοινωνικών εταίρων να προσφύγει μονομερώς όταν το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση και τα εργατικά σωματεία μπορούν να προσφύγουν μονομερώς για θέματα που δεν αφορούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Παράλληλα, το ποσοστό ομαδικών απολύσεων σε επιχειρήσεις με πάνω από 30 εργαζόμενους αυξάνεται στο 5%. Η αποζημίωση απόλυσης διατηρείται, ενώ θεσμοθετείται η υποχρέωση καταβολής του 50% της αυτασφάλισης για 3 χρόνια σε απολυμένους ηλικίας 55 έως 60 ετών και το 80% της αυτασφάλισης για απολυμένους μεγαλύτερους των 60 ετών. Για τους νεοπροσλαμβανόμενους δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να πληρώνουν το 84% του κατώτατου μισθού ή ημερομισθίου που ορίζει η εθνική σύμβαση, ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται από προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο παγώματος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια όπως προβλέπει το μνημόνιο αν δεν καταλήξουν σε τέτοια συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι.

Κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση πρόκειται να δώσει χρόνο στους κοινωνικούς εταίρους, με την ελπίδα να επιτευχθεί διμερή συμφωνία για τους μισθούς και τις σχέσεις απασχόλησης, θα δώσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου κατά την έναρξη του.

Απευθυνόμενους στους υπουργούς, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι κοινωνικοί μπορούν να βρουν μέσα από τις συλλογικές τους διαπραγματεύσεις σημεία επαφής, ίσως και συμφωνίας, όχι μόνο στα εργασιακά, αλλά και τα μισθολογικά, ώστε να υπάρξει μια συλλογική σύμβαση για τα επόμενα έτη».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι πιθανή συμφωνία θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, εφόσον βρίσκονται εντός πλαισίου του μνημονίου.

«Θα υπάρχει ένα περιθώριο χρόνου, ώστε το νομοσχέδιο αυτό να κατατεθεί και να ψηφιστεί όχι το Σεπτέμβρη, νωρίτερα, πολύ νωρίτερα, αλλά θα τους δώσουμε λίγο χρόνο και δυνατότητα να συνεννοηθούν και ίσως, να βοηθήσουν και αυτοί από την πλευρά τους» συμπλήρωσε ο Γ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας πως ο οργανισμός είχε μεταβληθεί σε μηχανισμό εξυπηρέτησης πελατειακών σχέσεων. Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό ισχυρίστηκε ότι με τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της θέσης των συνταξιούχων.

Εν τω μεταξύ, δεν κατατέθηκε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τον δημόσιο τομέα καθώς πρώτα θα αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο.

Αντισυνταγματικά 4 σημεία του νέου Ασφαλιστικού

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού σε τέσσερα σημεία. Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1.1.2011. Επίσης, κρίθηκε αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφαση τους το ποσό της βασικής σύνταξης. Ακόμη, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση που ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1.1.2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.

Από την άλλη πλευρά, συνταγματική κρίθηκε ομόφωνα η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015.

Κοινή παρατήρηση των ανώτατων δικαστών ήταν ότι το νομοσχέδιο είναι εξαιρετικά ασαφές και αόριστο, έτσι ώστε να εγείρεται θέμα εναρμόνισής του με το Σύνταγμα. Επομένως, οι δικαστές αναμένεται να ζητήσουν από τα αρμόδια υπουργεία να επαναδιατυπώσουν κρίσιμες διατάξεις, ώστε να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα για όσα καλούνται να γνωμοδοτήσουν. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συνεχίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Επιφυλάξεις για την απόφαση του Συνεδρίου εξέφρασε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Όπως είπε, ο ρόλος του Ελεγκτικού είναι γνωμοδοτικός και όχι δεσμευτικός.

Τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας χαιρέτισε η Κομισιόν. "Τις χαιρετίζουμε ως ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η κυβέρνηση με θράσος και κυνικότητα βάζει βαριά ταφόπλακα σε κατακτήσεις που αφορούν στα όρια συνταξιοδότησης, στις συντάξεις, στις παροχές για τις οποίες οι προηγούμενες γενιές εργαζομένων μάτωσαν για να υπάρξουν. Θίγει όλους τους εργαζόμενους αλλά κυριολεκτικά ρίχνει στον Καιάδα τους νέους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες γυναίκες. Σφαγιάζει τους κάτω των 60 ετών. Τώρα είναι ώρα να αναλάβουν οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, οι νέοι, οι αυτοαπασχολούμενοι την ευθύνη τους. Έχουν χρέος να σηκώσουν το κεφάλι, να πάρουν τη θέση τους στον οργανωμένο ταξικό αγώνα για να εμποδίσουμε αυτό το μεγάλο έγκλημα σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Ο οργανωμένος αποφασιστικός αγώνας για την ανατροπή του μνημονίου και συνολικά των επιλογών κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας θα είναι δύσκολος και σκληρός αλλά είναι μονόδρομος για να κατακτήσει ο λαός τα σύγχρονα δικαιώματά του στην εργασία, στην Ασφάλιση, συνολικά στη ζωή», ήταν η απάντηση του ΚΚΕ για το νέο ασφαλιστικό.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε να κατεδαφίσει ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα που κατακτήθηκαν εδώ κι έναν αιώνα», δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης διαμαρτυρίας του σχήματος τις Αριστεράς για τις προωθούμενες αλλαγές.

«Το επιχείρημα του Πρωθυπουργού ότι 'αμαρτάνει για τη σωτηρία της πατρίδας' είναι παραμύθι που δεν το πιστεύουν πλέον ούτε τα μικρά παιδιά. Την πατρίδα δεν τη σώζεις όταν στέλνεις τους ασφαλισμένους της στον καιάδα και τους νέους της σε εργασιακό καθεστώς δουλείας», πρόσθεσε το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε του πολίτες να συμμετάσχουν στην απεργία της 29ης Ιουνίου.

 

Δημοσίευση 26/06/2010

[readon1 url="http://tvxs.gr"]Πηγή: tvxs.gr[/readon1]

ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΤΙΑ app

Οδηγός Νότια

ONLINE Οδηγός Νοτίων Προαστίων

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο ώστε να σας ενημερώνουμε μέσω e-mail
Όροι και Προϋποθέσεις

Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Χρησιμοποιώντας τις υπηρεσίες μας συμφωνείτε στη χρήση των cookies.